Ecografia
Ecografia este o investigație medicală care produce imagini ale organelor interne folosind undele sonore. Se folosește o sondă (transductor) și gel care se aplică pe piele. Unde sonore de frecvență înaltă (ultrasunete) sunt trimise din transductor prin intermediul gelului în corp. Transductorul colectează apoi sunetele care sunt reflectate de organele interne. Un computer folosește aceste sunete ca să creeze imagini. Această investigație nu folosește radiații ionizante, motiv pentru care este considerată sigură, se poate repeta de cate ori e nevoie și se poate folosi inclusiv la femeile gravide. De asemenea, este nedureroasă și nu necesită nicio pregătire prealabilă.
Ecografia de tiroidă
Ecografia este cea mai frecvent folosită investigație imagistică pentru glanda tiroidă și, în marea majoritate a situațiilor, singura necesară. Aceasta produce imagini ale glandei tiroide și ale structurilor anatomice învecinate. Glanda tiroidă este localizata in porțiunea anterioară a gâtului, are formă de fluture, este alcatuită din 2 lobi uniți prin intermediul unei porțiuni înguste de țesut (istmul).

Ecografia tiroidiană este utilă la:
- pacienți care prezintă glandă tiroidă marită de volum (gușă)
- pacienți cu durere sau disconfort neexplicate la nivelul regiunii anterioare a gâtului
- pacienți cu valori anormale ale testelor de laborator
- descrierea nodulilor tiroidieni (dimensiuni, structură, contur, vascularizație), care ajută medicul sa stabilească dacă formațiunea are risc oncologic
- puncția tiroidană cu ac subțire care se face sub ghidaj ecografic (pentru creștera acurateței diagnostice și scăderea complicațiilor procedurii)
- monitorizarea în timp a nodulilor tiroidieni (creștere/scăderere dimensională)