Ecografia de san

Ecografia

Ecografia este o investigație medicală care produce imagini ale organelor interne folosind undele sonore. Se folosește o sondă (transductor) și gel care se aplică pe piele. Unde sonore de frecvență înaltă (ultrasunete) sunt trimise din transductor prin intermediul gelului în corp. Transductorul colectează apoi sunetele care sunt reflectate de organele interne. Un computer folosește aceste sunete ca să creeze imagini. Această investigație nu folosește radiații ionizante, motiv pentru care este considerată sigură, se poate repeta de cate ori e nevoie și se poate folosi inclusiv la femeile gravide. De asemenea, este nedureroasă și nu necesită nicio pregătire prealabilă.

Ecografia de sân

Ecografia este, alături de mamografie și rezonanța magnetică nucleară (RMN), una din investigațiile imagistice esențiale în evaluarea sânului. În contrast cu mamografia, nu iradiază, este nedureroasă și nu trebuie facută într-o anumită perioadă a ciclului menstrual. Comparativ cu RMN-ul, este mult mai ieftină, ușor de facut, nu necesită substanță de contrast și, de asemenea, nu trebuie așteptat un anumit interval față de menstruație. În plus, rezultatul și concluziile medicului sunt disponibile imediat, la sfârșitul examinării.

Ecografia de sân este utilă în următoarele situații:

  • evaluarea imagistică a sânului la paciente cu vârsta sub 40 de ani
  • paciente gravide sau care alaptează
  • în cazul oricărei modificări palpatorii la nivelul sânului
  • descrierea nodulilor mamari (dimensiuni, structură, contur, vascularizație) care ajută medicul sa stabilească dacă formațiunea are risc oncologic
  • monitorizarea în timp a nodulilor de sân (creștere/scăderere dimensională)
  • în completarea mamografiei
  • în cazul infecțiilor/inflamațiilor sânului sau posttraumatic