Peeling

Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic este o procedură care are scopul îmbunătățirii aspectului și texturii pielii feței, a decolteului sau a mâinilor, prin îndepărtarea celulelor ‘’moarte’’ de la suprafața pielii.Mai precis, peelingul chimic presupune aplicarea pe piele a unei soluții de uz medical, compusă din unul sau mai mulți acizi, în concentrații variabile,in functie de problema pe care dorim s-o tratam si de particularitatile individuale, solutie care  regenerează pielea prin exfoliere și prin  stimularea formarii de colagen si elastina în profunzime.

CE TRATEAZA PEELINGUL CHIMIC?

Prin peelingurile chimice putem trata sau ameliora afectiuni precum acneea, cicatricile postacneice, petele pigmentare ,  ridurile, pielea îmbătrânita si porii dilatați.

CE TIPURI DE PEELING SE REALIZEAZA IN CLINICA NOASTRA?

  1. PEELING CHIMIC SUPERFICIAL-acidul glicolic sau salicilic, în concentrație redusă ,exfoliază un strat foarte subțire de piele și se adresează numai ridurilor foarte fine, petelor maronii superficiale, dar și punctelor negre, albe și coșurilor superficiale.
  2. PEELING CHIMIC MODERAT- acidul tricloracetic (TCA) simplu sau combinat cu acid glicolic sau salicilic exfoliază epidermul și ajunge până la nivelul dermului superficial si se adresează cicatricilor superficiale și moderate cauzate de acnee, ridurilor moderate, petelor pigmentare mai intense, porilor foarte dilatați.

În ce constă procedura?

PEELINGUL CHIMIC de uz medical se efectuează în cabinet de catre medic.  Înainte de aplicarea soluției de acizi, pielea se va degresa cu un produs special. Durata tratamentului propriu zis poate fi de  2-3 minute, ea putand fi crescuta  în funcție de tipul de peeling și de reactivitatea pielii. Senzația percepută de pacient este de usturime sau intepatura suportabila a pielii . La final se va aplica o soluție de neutralizare, care va determina dispariția imediată a oricărui disconfort . Imediat după tratament pielea devine rozalie, dar si luminoasa in acelasi timp. Dupăprocedura se va aplica o cremă hidratantă, protectoare UV și cu efect antiinflamator si cicatrizant.

Cât durează recuperarea?

Perioada de recuperare durează 3-7 zile,  timp în care roseata dispare, pielea începe să se exfolieze treptat, aceasta devenind foarte lucioasă, luminoasa și fina. După exfoliere, tegumentul necesită hidratare intensă cu cremă, fotoprotecție UV semnificativă ,evitarea expunerii la soare sau solar timp de o luna.

Există reacții adverse / complicații dupa peelingul chimic?

Este foarte important ca pacientii sa inteleaga ca nu trebuie sa isi “smulga” scuamele in perioada de recuperare  si ca trebuie sa aplice crema de fotoprotectie, in caz contrar  exista riscul aparitiei  petelor pigmentare postimflamatorii,fenomene care pot dura in functie de reactivitatea fiecărui pacient.

Roseata prelungita dupa peeling poate aparea la persoanele foarte  sensibile . Ca remediu se vor administra creme calmante , cicatrizante si antihistaminice.

Uneori pot aparea eruptii de acnee din cauza cremelor post peeling. In acest caz se va prescrie un antibiotic local

Pot aparea eczeme pe anumite zone tratate, caz in care se vor administra creme cu hidrocortizon.

Rareori pot aparea infectii microbiene sau herpes. In acest caz se vor prescrie antibiotice si antivirale.

In toate cazurile de mai sus este foarte important ca pacientul sa informeze  imediat doctorul care l-a tratat, deoarece un tratament precoce  este intotdeauna mult mai eficient.

Cât timp persistă rezultatele după un peeling chimic? Sunt necesare mai multe tratamente?

Rezultatele după un peeling chimic se observă imediat ce are loc refacerea tegumentului (5-7 zile) si dureaza 4-6 saptamani. Pentru rezultate optime se recomanda ca peelingul chimic sa se realizeze lunar, de 4-6 ori, in perioada sezonului rece.