Hiperhidroza sau transpirația excesivă

HIPERHIDROZA SAU TRANSPIRAȚIA EXCESIVĂ

Hiperhidroza este o afecţiune care de obicei debuteaza in copilarie sau adolescenta si se caracterizeaza printr-o  secretie exagerata a glandelelor sudoripare, consecinţa fiind cresterea cantităţii de sudoare, peste limita considerată normală. Desi orice parte a corpului poate fi afectata, cel mai frecvent intalnite zone sunt palmele, plantele (talpile) si axilele (sub brat).
Aceasta afectiune poate fi idiopatica (fara cauza stabilita) sau secundara unor afectiuni sistemice (dezordini metabolice, hipertiroidie, boli febrile, medicatie concomitenta, diabet zaharat, menopauza, etc).
Hiperhidroza poate fi indusa emotional (localizata de obicei la palme, talpi, axile ), localizata sau generalizata. Afectiunea cauzeaza de obicei un prejudiciu psihoemotional major pentru pacient precum si disabilitate ocupationala. Este o problemă relativ frecvent întânlită, atât în cazul bărbaţilor, cât şi a femeilor, care poate afecta încrederea în sine.

Lista  procedurilor terapeutice include aplicatia de topice pe baza de clorura de aluminiu, iontoforeza, proceduri chirurgicale (chiuretarea glandulara sau simpatectomia toracica).

Cel mai eficient, sigur si neinvaziv tratament ramane injectarea de toxina botulinica tip A  in aria afectata.
Toxina botulinica inhiba eliberarea acetilcolinei la nivelul jonctiunii neuromusculare,  blocandu–i astfel secretia.
Sunt necesare multiple injectari spatiate la 1-2 cm la nivelul intregii zone hiperhidrotice. Efectul se observa in aproximativ o saptamana si persista pe o perioada de 6 luni, fiind necesara reinjectarea.
Injectarile pot fi dureroase de aceea este necesara anestezia locala prin aplicarea unui anestezic topic.

Posibilele efecte secundare ale metodei includ o usoara si trazitorie slabiciune musculara la nivelul palmei sau axilei sau formarea de mici hematoame la locurile de injectare.